	AAB Educational Conference and 23 rd 16-18, 2019 • Sheraton New Orleans He	otel • New Orleans, Louisiana	
	Preliminary Schedule of as of February 15, 20		
	Wednesday, May 15, 2	2019	
Time	Pre-Conference Events		
7:00 a.m 5:30 p.m.	Conference Registration	Na	apoleon CD123
7:00 a.m 5:00 p.m.			Maurepas
8:00 a.m 4:00 p.m.	American Board of Bioanalysis (ABB) Examination		Armstrong
9:00 a.m 12:00 p.m.	CRB Workshop – Alert and Alarmed: A Mini-Symposium on IVF Laboratory Safety and Alarmed		
•	Overview of Cryostorage Management Disaster Preparedness		Ū
	<i>W. Brent Hazelrigg</i> ReproTech, Ltd.	Charles L. Bormann, PhD, HCLD(ABB) Massachusetts General Hospital Boston, Massachusetts	
	LN ₂ Tank Safety and Security Don Fish California Cryobank Los Angeles, California		3 Hours Borgne
12:00 p.m 1:00 p.m.	Lunch On Your Own		
1:00 p.m 4:00 p.m.	CRB Workshop (continued) – Alert and Alarmed: A Mini-Symposium on IVF Laboratory Safety and Alarm Monitoring		
	Shipping Cryotanks / Dewars LN2 Tank Safety Training		
	Laurel Fertility Center	<i>Michael F. Myers, MSc, ELD(ABB)</i> Cryogenics Safety Solutions, Dayton, Ohio The Fertility Wellness Institute, West Chester, Ohio	3 Hours Borgne
5:30 p.m 10:00 p.m.	AMS Administrative Board Meeting and Dinner		Maurepas
	Thursday, May 16, 2	019	
Time	CRB Symposium	AAB Technical Program	n
7:00 a.m 7:00 p.m.	Conference Registration	-	apoleon CD123
7:30 a.m 8:45 a.m.			apoleon CD123
8:45 a.m 9:45 a.m.	KEYNOTE: Historical Perspective of IVF	The Laboratory's Role in Global Disease	•
0.+0 a.m 0.+0 a.m.	David H. McCulloh, PhD, HCLD/CC(ABB) New York University Langone Fertility Center New York, New York 1 Hour Napoleon AB123	Surveillance Burt Wilcke, PhD University of Vermont Burlington, Vermont	1 Hour Borgne
9:45 a.m 10:45 a.m.	From Good to Great: Strategic Use of Key Performance Indicators to Optimize IVF Laboratory Performance Amy E. Sparks, PhD, HCLD(ABB) University of Iowa Dept. of Obstetrics & Gynecology Iowa City, Iowa 1 Hour Napoleon AB123		1 Hour Borgne

Thursday, May 16, 2019 (continued)				
Time	CRB Symposium	AAB Technical Program		
10:45 a.m 11:15 a.m.	Break	Napoleon CD123		
11:15 a.m 12:15 p.m.	Microfluidic Sorting of Sperm for Applications in Assisted Reproductive Technologies Utkan Demirci, PhD Stanford University School of Medicine Palo Alto, California 1 Hour Napoleon AB123	The Laboratory's Role in the Opioid Crisis Bonny Lewis Van, PhD, HCLD(ABB) J Michael Consulting Brownsburg, Indiana 1 Hour Borgne		
12:15 p.m 1:40 p.m.	CRB Luncheon / Academic Roundtables 1 Hour Armstrong	AAB Luncheon Armstrong		
1:40 p.m 2:00 p.m.	CRB Business Meeting (Open to All AAB/CRB Members) Napoleon AB123		
2:00 p.m 3:00 p.m.	The Value of Evaluating Embryos from Days 1–3 Catherine Racowsky, PhD, HCLD/ELD(ABB) Brigham & Women's Hospital, Harvard Medical School Boston, Massachusetts 1 Hour Napoleon AB123	Molecular Diagnostics Review Samuel Terence Dunn, PhD, HCLD(ABB) Oklahoma State Department of Health Oklahoma City, Oklahoma 1 Hour Borgne		
3:00 p.m 3:30 p.m.	Break Napoleon CD1			
3:30 p.m 4:30 p.m.	Should We Freeze It? Redefining Blastocyst Viability Dean Morbeck, PhD, HCLD/CC(ABB) Fertility Associates Auckland, New Zealand 1 Hour Napoleon AB123	Molecular Diagnostics Review Samuel Terence Dunn, PhD, HCLD(ABB) Oklahoma State Department of Health Oklahoma City, Oklahoma 1 Hour Borgne		
4:30 p.m 5:30 p.m.	Preimplantation Genetic Testing: Controversies and Future Directions Tony Gordon, PhD CooperGenomics London, United Kingdom 1 Hour Napoleon AB123	Associate Member Section (AMS) Business Meeting (Open to All AMS Members) Borgne		
6:00 p.m 7:00 p.m.	Welcoming Reception	Napoleon CD123		
	Friday, May 17, 2019)		
Time	CRB Symposium	AAB Technical Program		
7:00 a.m 5:30 p.m.	Conference Registration	Napoleon CD123		
7:30 a.m 8:45 a.m.	Continental Breakfast	Napoleon CD123		
8:45 a.m 9:45 a.m.	Personalized Treatment Plans: The Role of the Patient in the "PGT-A for All" vs "Give Embryo a Chance" Debate Dean Morbeck, PhD, HCLD/CC(ABB) Fertility Associates Auckland, New Zealand 1 Hour Napoleon AB123	Molecular Diagnostics Review Samuel Terence Dunn, PhD, HCLD(ABB) Oklahoma State Department of Health Oklahoma City, Oklahoma 1 Hour Borgne		
9:45 a.m 10:45 a.m.	The Recent Evolution of Sperm Retrieval and Selection for ICSI Paul Turek, MD, FACS, FRSM The Turek Clinic San Francisco, California 1 Hour Napoleon AB123	Molecular Diagnostics Review Samuel Terence Dunn, PhD, HCLD(ABB) Oklahoma State Department of Health Oklahoma City, Oklahoma 1 Hour Borgne		

	Friday, May 17, 2019 (cont		
Time	CRB Symposium	AAB Technical Program	
10:45 a.m 11:15 a.m.	Break	Napoleon CD123	
11:15 a.m 12:15 p.m.	Reprogramming Human Immune Cells with CRISPR	Point of Care Guidelines	
	Justin Smith, PhD Stanford University Palo Alto, California 1 Hour Napoleon AB123	Robert Sautter, PhD, HCLD/CC(ABB) RL Sautter Consulting LLC Charlotte, North Carolina 1 Hour Borgne	
12:15 p.m 1:45 p.m.	CRB Luncheon / Sponsor Roundtables	AAB Luncheon	
	Armstrong	Armstrong	
1:45 p.m. – 2:45 p.m.	CRISPR: Reproductive Ethics	Disaster Preparedness [Also Known As "Continuity of Operations" Planning]	
	Danielle E. Holley, Esq, JD, MS O'Connell and Aronowitz Attorneys at Law Albany, New York 1 Hour Napoleon AB123	Charles E. Gilbert, PhD, MS Epidemiology and Toxicology Institute, L.L.C. Holbrook, New York 1 Hour Borgne	
2:45 p.m 3:15 p.m.	Break	Napoleon CD123	
3:15 p.m 4:15 p.m.	Fertility Preservation for Men, Women and	New Testing Procedures For Autoimmunity	
	Children Francesca E. Duncan, PhD	Marilyn Barbour, MT(ASCP) Former MT/MLT Program Director, Indian River State College Fort Pierce, Florida	
	Northwestern University Chicago, Illinois 1 Hour Napoleon AB123	1 Hour Borgne	
4:15 p.m 6:00 p.m.	Oral Abstracts	<u>4:15 p.m 5:15 p.m.</u>	
	1.5 Hours Napoleon AB123	Microbiology Case Studies Robert Sautter, PhD, HCLD/CC(ABB) RL Sautter Consulting LLC Charlotte, North Carolina 1 Hour Borgne	
6:00 p.m 7:00 p.m.	Poster Session and AAB Reception for All Conference	ce Attendees 1 Hour Armstrong	
	Saturday, May 18, 20	19	
Time	CRB Symposium	AAB Technical Program	
7:00 a.m 12:30 p.m.	Conference Registration	Napoleon CD123	
7:45 a.m 9:00 a.m.	Continental Breakfast	Napoleon CD123	
8:00 a.m 9:00 a.m.	AAB Business Meeting (Open to All AAB Members) Bo		
9:00 a.m 10:00 a.m.	Rethinking Cryostorage	What NOT To Do In Microbiology	
	<i>Kimball O. Pomeroy, PhD, HCLD(ABB)</i> The World Egg Bank Phoenix, Arizona 1 Hour Napoleon AB123	Robert Sautter, PhD, HCLD/CC(ABB)RL Sautter Consulting LLCCharlotte, North Carolina1 HourBorgne	
10:00 a.m 10:15 a.m.	Break	Napoleon CD123	
10:15 a.m 11:15 a.m.	SART CORS and Clinical Summary Report – Where is the Benefit?	Surprising Ways Legionella Spreads [Hint: Not From Cooling Towers]	
	<i>Amy E. Sparks, PhD, HCLD(ABB)</i> University of Iowa Dept. of Obstetrics and Gynecology Iowa City, Iowa 1 Hour	<i>Charles E. Gilbert, PhD, MS</i> Epidemiology and Toxicology Institute, L.L.C. Holbrook, New York	

Saturday, May 18, 2019 (continued)					
Time	Time	Time			
11:15 a.m 12:15 p.m.	Flip My Lab: Remodeling the Modern Day Lab Barry R. Behr, PhD, HCLD/ELD/CC(ABB) Stanford University Medical Center Sunnyvale, California 1 Hour Napoleon AB123	Analysis of Free and Total Testosterone Via LC/MS/MS Bryan Smith, MS AmeriHealth Laboratory Houston, Texas 1 Hour Borgne			
12:30 p.m 5:30 p.m.	AAB Board of Directors Meeting	Maurepas			
Preliminary Breakdown of Continuing Education					
	CRB Workshop				
CRB Symposium					
	CRB Symposium and Workshop24.50 Contact Hours				
	AAB Technical Program				
The Workshop and CRE	3 Symposium have been approved by PEER (American B	oard of Bioanalysis). In addition, contact hours earned can			

be used to satisfy CE requirements in the states of California, Florida, Louisiana and Montana.